Massageterapi

för bättre muskelhälsa

Massageterapi eller klassisk massage?

I min behandlingsmeny finns ingen tjänst som heter ”svensk klassisk massage” eller ”klassisk massage”, som de flesta andra massörer har. Varför, kan man då fråga sig.

Jag har valt bort den benämningen därför att den inte beskriver det jag gör. Även om den klassiska massagen finns som grundsten för mina behandlingar, använder jag som massageterapeut ofta andra metoder som är mer inriktade på behandling och vill lyfta fram just det.  Då jag har en längre fortbildning inom Neuromuskulär terapi/NMT, spelar den metoden en viktig roll i mina behandlingar. Så gör även Art Riggs Deep tissue Massage med fokus på fascia/bindväv, såväl som andra internationellt erkända mjukvävnadsspecialister som Tom Myers,och Robert Schleip.

Kroppsterapeuterna, som är mitt yrkesförbund, definierar klassisk massage och massageterapi så här:

”Massör/Massageterapeut. Inom massage arbetar man med kroppens mjukdelsvävnader (hud, bindväv och muskler). Inom detta yrkesområde krävs fördjupade kunskaper, färdigheter och kompetenser bland annat i massage och muskeltöjningar. En massör arbetar både i friskvårdande och förebyggande syfte med att förebygga muskelspänningar som skulle kunna förorsaka skador och problem vid senare tillfälle.  En massageterapeut arbetar även med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten.En massageterapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar oftast ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder.”

 

Individuellt upplägg

Behandlingen utformas efter de förutsättningar som gäller. Vid specifika problem blir behandlingen givetvis inte likadan som vid en massage för allmänt välbefinnande. Med andra ord görs, enkelt uttryckt, det som bedöms behövas utifrån förutsättningarna. Bedömningen baseras undersökning, tester, kunskap, erfarenhet och intuition. När man kommer med mer nytillkomna besvär får man oftast snabbare resultat. Vid långvariga eller återkommande besvär  krävs vanligtvis flera behandlingar. Ofta är det då lämplig att gå regelbundet för att underhålla kroppen.

För många är långvarig stress en bidragande faktor till muskelspänningar och huvudvärk. Här kan det vara lämpligt att lära sig ta hjälp av andningen för att hantera stress bättre. Då är MediYoga ett effektivt redskap.