Värt att veta om massage

Här besvaras några vanliga frågor och svar om massage. Massage och massörer finns i många varianter, så hur ska man veta vad man ska välja? Jag ger dig också några grundläggande tips som kanske kan hjälpa dig.

Hur ska man veta när massage kan vara bra?

Massage finns i många former och täcker många olika behov. Generellt kan man säga att massage nästan alltid är välgörande men när man har mer specifika besvär är det viktigt att man väljer en seriös och kunnig massör. Det är inte alltid så lätt att veta varifrån en smärta egentligen härrör då den kan bestå av flera delar och utvecklats i flera steg.

En välutbildad massageterapeut kan med hjälp av olika undersökningsmetoder för det mesta konstatera om smärtan härrör från rörelseapparaten eller ej och om den är lämplig att behandla med massage. I de fall man är osäker eller massage inte bedöms vara lämpligt, rekommenderas kunden att uppsöka läkare, naprapat/kiropraktor eller sjukgymnast för utredning/behandling. I de allra flesta fall är dock massage gynnsamt för kroppen vid de flesta smärtsymtom och skador. Massagen måste dock anpassas efter de förutsättningar som föreligger.

 

Hur ska man veta vem man ska gå till?

För det första bör man själv veta varför man vill ha massage. Vill man bara ha en skön avkopplande stund, en mer aktiv hjälp att minska stress eller behöver man hjälp med något mer specifikt besvär som stelhet, smärta eller skador. I det förstnämnda fallet finns det många massörer att välja på men i de senare bör man vara noggrann i sitt val. Olika massörer har olika utbildningar och olika specialiteter och mer eller mindre erfarenhet. Genom att fråga massören om bakgrund och arbetssätt och/eller kolla eventuell hemsida får man lite mer att gå på. Ju mer specifika besvär man har desto större krav måste man ställa vid valet av terapeut.

När man väljer en ”av Branschrådet Svensk Massage certifierad massör” alternativt ”av BSM certifierad massör” (viktigt med hela titeln) har man en grundläggande kvalitetsgaranti så tillvida att massören/massageterapeuten har genomgått en godkänd utbildning och avlagt ett godkänt certifieringsprov. De individuella skillnaderna bland oss i denna kategori är givetvis stora beroende eventuell längre utbildning än grundkraven (t ex massageterapeut), fortbildningar, erfarenhet mm.

 

Vad händer vid ett besök hos mig?​

När man kommer till mig för behandling brukar det börja med att man får fylla i en hälsodeklaration och beskriva det man söker för. Det är en säkerhetsåtgärd både för kund och behandlare. När det gäller ett mer specifika besvär samtalar vi och ”letar pusselbitar” med hjälp av bakgrundshistorien (gör en anamnes). Vid behov görs olika tester, till exempel för att utesluta allvarligare tillstånd där massage inte är lämpligt eller för att försöka ringa in problemets orsak för att kunna anpassa behandlingen. Vid undersökning och behandling får man ta av sig gångkläderna men behåller alltid underkläderna på. Att vara avklädd underlättar både undersökning och behandling. Eftersom man ligger inbäddad är det också skönare, men det händer att man bara tar av sig på överkroppen.

Vad kan man förvänta sig för resultat?​

Som i så många andra sammanhang är resultatet kopplat till förutsättningarna och den egna insatsen. Har man gått med besvären länge kan man givetvis inte trolla bort dem på en behandling även om man ofta känner sig bättre redan då.

Att göra en mer aktiv insats med flera tätare behandlingar i starten lönar sig. Som behandlare får man då möjlighet att följa en behandlingsstrategi och utvärdera den i stället för att börja om från början varje gång.

I de allra flesta fall upplevs en förbättring ganska omgående. Det kan till exempel handla om minskad smärta, ökad rörlighet eller mindre huvudvärk. Om jag inte alls får de resultat man kan förvänta sig brukar jag föreslå att man går till annan behandlare (vanligtvis naprapat, osteopat eller sjukgymnast) för undersökning och eventuell behandling. Att kombinera behandling av sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor med massage är ofta mycket effektivt. 
 

Varför egenvård?

Om man följer de råd om egenvård man får och/eller på annat sätt underhåller sin kropp mer aktivt blir givetvis resultatet mer bestående. Om man varken satsar på egenvård eller ändrar de förutsättningar som ligger till grund för att problemet uppkommit så blir inte heller resultatet lika bestående. När man inte upplever sig kunna ändra förutsättningarna så behöver man satsa mer på att bygga upp kroppen så att den har bättre möjlighet att klara av den belastning den utsätts för. Grunden för detta är regelbunden fysisk aktivitet i någon form som tilltalar en, allt från promenader till styrketräning. Sedan anser jag att det är viktigt att lära känna sig själv och sin kropp bättre. I detta sammanhang är Yoga ypperligt. MediYoga, en terapeutisk yoga som jag leder kurser i, kombinerar andningstekniker, enkla kraftfulla övningar och meditationer som alla kan utföra.

Vilken utbildning och erfarenhet har jag?

Jag utbildade mig till massageterapeut på Kroppsterapiskolan i Linköping 1994. Efter det har jag gått fortbildningskurser i undersökningsmetodik och behandling; idrottsmedicin; rehabilitering och hemträning och triggerpunkter. 

Under 2006 – 2008 fördjupade jag mig och utbildade mig inom Neuromuskulär terapi, en avancerad form av massageterapi. Det har ökat min kompetens att undersöka, bedöma och behandla specifika besvär i kroppens rörelseapparat. Under 2011-13 kompletterade jag detta med att utbilda mig Laserterapeut. 

Direkt efter utbildningen 1994 började jag jobba med massage i liten skala vid sidan av mitt ordinarie jobb. Sedan 2001 har jag jobbat uteslutande med massage och friskvård i egen regi. Medan jag bodde i Linköping hade jag bl a avtal med försäkringskassan i Motala och Mjölby och masserade personalen där minst ett par dagar i veckan tills jag flyttade till Skåne 2003. Under flera år var jag här varit knuten till företag som Allergon, Skånebil, Ernst& Young och Margretetorps Gästgivaregård. Sedan 2015 tar jag dock främst emot kunder på min mottagning där jag även håller klasser i MediYoga

070 2680512

agge@agges.se